top of page
  • Lisa.L

FALLAS DE VALENCE


De "Fallas", wat "vlammen" betekent in het Valenciaans, is het belangrijkste festival van de stad Valencia, dat begint van 15 tot 19 maart, hoewel het een groot deel van de maand duurt, want er zijn activiteiten die beginnen vanaf de 1e. Dit festival verwelkomt de lente en viert ook San José. Het is aangewezen als Festival van Internationaal Toeristisch Belang en bestaat uit het maken van kleurrijke kartonnen beelden met veel humor over actuele gebeurtenissen.


Een beetje geschiedenis

De oorsprong van de Fallas gaat terug op een oud gebruik: aan het eind van de winter verbrandden de timmerlieden de houten steun waarmee hun fakkel werd opgehangen. Ze maakten er ook gebruik van om allerlei hout- en textielafval dat ze kwijt wilden op de brandstapel te gooien, zodat er een groot vuur ontstond.

In de loop der jaren werden de dragers bedekt met oude, onbruikbare kleren, die geleidelijk herkenbare personages uit de entourage van de timmerlieden voorstelden, en beetje bij beetje werden de voorstellingen satirisch.


Pas in de 18e eeuw begonnen de timmerlieden, om het feest van hun patroonheilige Jozef te vieren, fallas te bedenken en te maken die elk jaar op 19 maart werden verbrand. Tegenwoordig zijn de fallas geëvolueerd tot vluchtige kunstwerken.La Crida: het begin van de festiviteiten

De Fallas van Valencia beginnen officieel op de dag van de Crida, en iedereen is uitgenodigd om mee te doen. De Crida van de stad vindt gewoonlijk plaats in de Torres de Serranos met een geluids- en lichtshow.De Mascléta

Dit is een van de acts die de meeste verwachtingen wekt. Het is een spektakel van geluid, rook en kleur waarbij duizenden rotjes ontploffen. De Mascletà begint wanneer de burgemeester van Valencia het bevel geeft aan de pyrotechnicus en de beroemde zin "Senyor pirotécnic, pot començar la mascletà" uitspreekt.


De Plantà

Het eindigt op 15 maart en dit is het moment waarop de Fallas op straat worden gezet. Daarom is het verkeer op veel straten en pleinen beperkt. Gedurende 4 dagen, van 15 tot 19 maart, zullen ze gevuld zijn met mensen die deze bijzondere kunstwerken bewonderen.


De begenadigde Ninot

Elk jaar wordt een ninot (falla-figuur) vergeven en van het vuur gered. De beslissing welke gered wordt, wordt genomen op 16 maart, wanneer de jury door de straten gaat om de falla's te bekijken en te beslissen welke de beste zijn.


Het bloemenoffer

Tussen 17 en 18 maart wordt een bloemenoffer gebracht aan de "Virgen de los Desamparados", beschermheilige van Valencia. Een beeld van de Maagd wacht op het plein naast de kathedraal tot alle plaatselijke verenigingen en gemeenten hun bloemen afgeven, die zorgvuldig worden neergelegd om haar mantel te vormen. In veel straten van het stadscentrum zijn van 16.00 tot zonsondergang optochten te zien, die zeker een bezoek waard zijn. Hier ziet u de prachtige kostuums van de falleras in al hun glorie.


Vuurwerk

Op de laatste nachten van het jaar, van 15 tot 18 maart, vindt op de Paseo de la Alameda een vuurwerkshow plaats. Het begint met de Nit de l'Albà op de dag van de Plantà en eindigt met de meest spectaculaire van allemaal, de nacht van de 18e, genaamd Nit del Foc.


De Cremà

In de nacht van 19 maart staat de stad Valencia letterlijk in brand. Het is de mooiste en treurigste nacht van het hele festival Fallas de Valencia.

s Avonds worden alle fallas één voor één verbrand, behalve degene die gewonnen heeft. Deze wordt bewaard in het Fallas Museum van de stad.

Om 22.00 uur begint de Cremà met de kleine falla van het stadhuis en daarna worden alle andere kleine fallas verbrand. Om middernacht beginnen alle grote fallas te branden en het festival eindigt met de Cremà in de grote falla van het stadhuis.Deelnemen aan de Cremà is iets wat je nooit meer vergeet. De ontploffing van de rotjes die het vuur ontsteken en het metershoge beeld geleidelijk doen afbranden. Iedereen staat met het hoofd naar de hemel gekeerd, wachtend op dat magische moment waarop het bovenste deel van de falla begint te wiebelen en uiteindelijk valt. Voor de brandweerlieden is het veel werk, maar voor de toeschouwers is het echt iets magisch.

Valencia bezoeken tijdens de Fallas-festiviteiten is misschien wel de mooiste tijd van het jaar; veel emoties, veel sensaties en veel traditie in één reis.


Si vous avez aimé cet article, inscrivez-vous à notre newsletter.

Checkez nos partenaires en Espagne.


bottom of page