top of page
  • Foto van schrijverHélène

DE MYSTERIES VAN DE HYPOCAMPUS

Kent je deze ongewone feiten over zeepaardjes ?

le saviez vous hippocampe

le saviez vous hippocampe

Dit zeedier heeft ons altijd gefascineerd. Sommigen noemen het een zeepaardje, anderen een zeepaardje, maar we weten allemaal dat dit dier uitzonderlijk en zeldzaam is. Maar wat de zeldzaamheid betreft, als we weten dat er meer dan 4000 soorten zijn, stellen we ons toch een paar vragen...


Degenen die de kans hebben gehad om ze tegen te komen, hebben misschien gemerkt dat deze dieren liever in paren zwemmen, waarbij ze elkaar bij hun respectievelijke staarten vasthouden, als geliefden.


Bovendien zijn zeepaardjes wat betreft koppels monogaam en kiezen ze hun partner voor het leven! Het is ook een van de enige soorten op aarde die aan vaderskant een zwangerschap aanneemt. Het zijn de mannetjes die de eieren dragen tot ze uitkomen in een zakje in hun buik. Zodra de eieren uitkomen, de zeepaardje papa verjaagt zijn jongen uit zijn buidel in het zeewater. Een waanzinnig werk als we weten dat zijn zwangerschappen van 5 tot 1.500 jongen per nest kunnen geven!


Om zo te werken, heb je energie nodig! Maar waar voedt deze kleine soort zich mee?

Wel kleinere vissen en schaaldieren en de koning van de millimetergrote zeesoorten, plankton natuurlijk. Zeepaardjes zuigen hun prooi door hun mond, wat werkt als een rietje dat deze wezens tot 3 cm afstand kan zuigen. En dit alles in het water! Het is belangrijk om te weten dat deze dieren geen tanden of maag hebben en dat dit voedsel rechtstreeks in hun spijsverteringssysteem gaat, dat zo snel is dat ze bijna constant moeten voeden om in leven te blijven.


le saviez vous hippocampe

En jij, kende je deze anekdotes over zeepaardjes?

Komentarze


bottom of page