top of page
  • Judit Estapé

DE CAMÍ DE RONDA, EEN KUSTPAD AAN DE COSTA BRAVA

Liefhebbers van kustwandelingen zullen blij zijn met deze wandeling langs de "Camí de Ronda", die een ongelooflijk uitzicht op de Middellandse Zee biedt.


Een beetje geschiedenis

De Camí de Ronda is een kustpad dat de steile kustlijn van de Costa Brava (Spanje) volgt tussen de plaatsen Blanes en Portbou.

Het is een historische route die werd aangelegd om de verschillende steden, stranden en baaien van de kust met elkaar te verbinden en tegelijkertijd vissers en zeelieden een terugkeer naar hun oorspronkelijke havens te garanderen in het geval hun schip tegen de rotsen van de kust zou zinken.


Maar het werd in de 19e en 20e eeuw vooral gebruikt voor de controle op smokkel en de maritieme zwarte markt door de Carabinieri en de Guardia Civil.


Wanneer doe je de tour?

In tegenstelling tot andere soortgelijke routes is de Camí de Ronda een route die 365 dagen per jaar kan worden afgelegd.

De zomer is ideaal om in zee te zwemmen, maar het is ook de drukste tijd voor toeristen. U kunt ook genieten van het gematigde klimaat en de vele lichturen in de lente, de okerkleurige landschappen in de herfst of zelfs de Costa Brava bezoeken in de winter wanneer de temperaturen aangenaam blijven.


Routebeschrijving

Het grootste deel van de route gaat over smalle paden, alleen geschikt voor wandelaars, met constante hellingen, klimmen en dalen, en soms zelfs een beetje moeilijk. Dit alles, samen met de schoonheid van het landschap, de flora en de ruige geologie van de Costa Brava, maakt de Camí de Ronda tot een waar paradijs voor wandelaars en trekkers.

De route kan worden afgelegd op de manier die de reiziger het beste uitkomt. Je kunt een enkele etappe doen tussen twee dorpen, die misschien maar een paar uur duurt, of je kunt een langere versie doen van twee dagen of meer.


Er zijn twee manieren om de volledige route te doen:

  • Via de lineaire route: deze loopt uitsluitend langs de kust gedurende 43 kilometer van Sant Feliu de Guíxols naar Begur. Het is ontworpen om in twee dagen te worden behandeld.

  • Via de rondweg: deze is veel langer (140 kilometer), want hij begint en eindigt in het binnenland van de regio: in de stad Girona. Hij kan in acht dagen worden afgelegd, en hoewel hij geschikt is voor alle doelgroepen, is het raadzaam om gewend te zijn aan dit soort langere routes.


Natuurlijke schoonheid

Tussen het blauw van de Middellandse Zee en de kliffen van de Costa Brava, soms rotsachtig, soms bedekt met pijnbomen, zijn de kustpaden ideaal om kleine baaien en geheime stranden te ontdekken. Vol charme neemt elke route u mee om de Catalaanse kust te ontdekken. Een zondagse wandeling met het gezin of een wandeling met vrienden.


De route brengt ons naar het natuurpark Cap de Creus. De route is prachtig, met uitzicht op mooie kliffen, woeste rotsen en eenzame baaien. De vegetatie van pijnbomen en mediterrane struikgewas geven de finishing touch aan dit prachtige plaatje.

U komt langs inhammen als Molí of Maset, stranden als Sant Pol of Sa Conca en steden als Platja d'Aro. Vanaf Sant Antoni de Calonge wordt de Camí de Ronda een spectaculair, smal pad dat zigzaggend door de kliffen naar Palamós loopt.

U kunt ook de botanische tuin van Cap Roig bezoeken, met meer dan 1000 plantensoorten uit de hele wereld.Als je dit artikel leuk vond, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Als u dat wenst, kunnen wij u informatie en advies geven over bestemmingen, activiteiten en speciale aanbiedingen.Comments


bottom of page