top of page
  • Lisa

CITROEN FESTIVAL IN MENTON

Het Citroen festival in Menton trekt elk jaar meer dan 200.000 bezoekers.

Het Citroenfeest is een traditioneel feestelijk evenement dat wordt georganiseerd door het toeristenbureau van de stad Menton en elk jaar aan het einde van de winter wordt gehouden. Dit festival staat ook bekend als het carnaval van Menton en trekt duizenden toeschouwers uit de hele wereld om de gigantische ontwerpen van citrusvruchten te bewonderen.


Een beetje geschiedenis

"In 1875 kwamen mensen de winter vergeten in het milde klimaat van de Côte d'Azur. Enkele hoteliers uit Menton stelden de gemeente voor een carnavalsoptocht te organiseren om de stad te verlevendigen en hun rijke clientèle in de winter te vermaken. De eerste parade sprak onmiddellijk de inwoners van Menton aan, kunstenaars en hotelgasten op zoek naar vertier in de koelere maanden.

In de 19e eeuw was Menton de Europese hoofdstad van de citroen: de kwaliteit van de gouden vruchten was zodanig dat de stad al bekend stond als de "Citroenrots". Pas in 1929 sloot de citroen zich aan bij het carnaval. Dat jaar organiseerde een hotelier een tentoonstelling van citrusvruchten en bloemen in de tuinen van het Riviera Hotel. Het was zo'n succes dat het festival het jaar daarop de straat op ging, met een optocht van karren beplant met citrusvruchten en begeleid door charmante Mentonnaises. De lokale kleur van het carnaval drong zich uiteindelijk op. In 1934 gaf de gemeente het de naam Fête du Citron (Citroenfeest), waar het vandaag de dag nog steeds bekend om staat.


In 1936 nam het festival, dat nu zes dagen duurde, de tuinen van Biovès over voor de eerste citrus- en bloemententoonstelling. François Ferrié kreeg de opdracht om de praalwagens van citroenen en sinaasappels en de motieven in de tuinen, die voornamelijk vlak waren, te ontwerpen. Na de oorlog, die een pauze inluidde in de organisatie, groeiden de motieven in hoogte en werden ze in volume opgetrokken. In 1955 werd de parade een corso en kreeg het een jaarlijks thema. In de jaren zeventig begon de internationalisering van het evenement. In 1984 werd de eerste editie van de Orchid Show gehouden, een show die ook nu nog gepaard gaat met het Citroenfestival." www.menton-riviera-merveilles.fr

Elk jaar brengt het evenement 250.000 mensen samen rond een thema dat jaarlijks wordt vernieuwd.

De corso's van Mentonnais, de praalwagens van citrusvruchten, wedijveren elk jaar met de mooiste carnavals ter wereld. Een evenement vol kleur en smaak!
Rock en Opera


Het thema van deze 89e editie is "Rock en Opera"!

Het festival vindt plaats van 11 tot en met 26 februari 2023. Het Gouden Fruit Corsos vindt overdag plaats, met confetti die de azuurblauwe hemel bedekt en een folkloristische sfeer. s Avonds vinden de nachtcorso's plaats met verlichte praalwagens, de een nog verrassender dan de ander. Ze paraderen over de Promenade du Soleil op het ritme van de fanfares.


Maak tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik om de tentoonstelling van ontwerpen van citrusvruchten in de tuinen van Biovès te bezoeken, evenals de ambachtsbeurs en het Orchideeënfestival met zijn onvergetelijke geuren.De must-sees van Menton


Oude stad van Menton

De oude stad Menton is vol met smalle en rustige straatjes tussen "schaduw en licht". Verdwalen in deze steegjes en de barokke sfeer van de oude stad opsnuiven zal u bekoren.


De markt van Halles

Tussen de vissershaven en de barokke stad, aan de voet van de klokkentoren van Campanin, ontdekt u een prachtig, kleurrijk en levendig etablissement: de markt van Halles, een explosie van kleuren en smaken, maar ook een belangrijke plaats voor het leven en de gastronomie in Menton.


De Esplanade des Sablettes

In een uitzonderlijke omgeving, tegenover de zee, is de Sablettes een plek waar de inwoners van Menton, van alle generaties, elkaar graag ontmoeten. Neem een koele pauze met de fonteinen of de besproeide druppels. Een zeer Mentonnaise wandeling!Als je dit artikel leuk vond, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Bekijk onze partners in Frankrijk.

Comments


bottom of page